04 kwietnia 2013

Szpinakowe purée z indykiem

Odkąd Kruszyna skończyła 6 miesięcy, wprowadzamy do jej diety nowe smaki. 
Ostatnio spróbowała purée z ziemniaczków i szpinaku z dodatkiem indyka. Bardzo jej zaskmakowało :)

A oto przepis:

- 1 duży lub 2 małe ziemniaczki
- 1/4 korzenia pietruszki
- garść mrożonego szpinaku*
- 10 g mięska z indyka
- łyżeczka oleju rzepakowego
- połowa żółtka jaja**
- woda 

Mięso gotujemy w osobnym garnuszku. Ziemniak z pietruszką gotujemy w wodzie lub na parze. Tak samo postępujemy ze szpinakiem. 
Ugotowane warzywa, mięso i żółtko z dodatkiem oleju i odrobiny wody blendujemy na jednolitą papkę. Jeśli jest za rzadka możemy dodać kleiku. Za gęstą - rozrzedzamy wodą.

* może być też oczywiście świeży szpinak - wprowadzony do diety po 6. miesiącu życia dziecka
** żółtko wprowadzane jest w diecie niemowlaka dopiero w 7. miesiącu życia, podawane co drugi dzień


Ja zazwyczaj używam wody, w której gotowałam warzywa. Dodaję pomału po łyżce, do uzyskania pożądanej konsystencji. 
Od siódmego miesiąca staramy się, by w papce były grudki. To stymuluje dzieci do żucia i gryzienia, nawet pomimo braku ząbków :)



Oto, co zostało z obiadku :)


Życzymy smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. na pewno przepis mi się przyda na przyszłość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I kto powiedział, że dzieci nie lubia szpinaku :)
    pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już powoli gromadzę na bliską przyszłość przepisy, także na pewno i z tego skorzystam;)
    Ładnie wygląda;)
    A co do książki, którą mi poleciłaś na blogu to na pewno przeczytam, jak tylko skończę tą;) dzięki
    Pozdrawiam cieplutko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Jak ja marzę, żeby Wojtkowi przeszła ta skaza białkowa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wypróbowany dziś:) bardzo smakowało - czekamy na więcej:)

    OdpowiedzUsuń