09 maja 2013

Krupniczek z kaszą jaglaną i inydkiem po 8 miesiącu

Lubię krupnik, dlatego Małej też często go robię. Jest bardzo smaczny, prosty i dość szybki w przygotowaniu :)

Dla Kruszyny wybieram przeważnie kaszę jaglaną. Jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, fosfor, potas, żelazo; a przy tym jest lekkostrawna!

Składnik:

- 200-250 ml wody (lepiej więcej - kasza pochłania wodę)
- 15g mięska z indyka
- łyżka stołowa kaszy jaglanej
- korzeń pietruszki (ok. 2-3 cm)
- marchewka (ok. 3-4 cm)
- kawałek selera
- plaster pora (ok. 1,5 cm)
- pół cienkiego plasterka cebuli 
- 3 liście natki pietruszki
- 3 liście lubczyku
- mała szczypta majeranku
- łyżeczka oleju rzepakowego
- ja nie użyłam, ale można dodać również ziemniaczka

Warzywa obrać i umyć. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o mniejszych oczkach, cebulę i por pokroić na drobną kosteczkę. Kaszę jaglaną opłukać i sparzyć wrzątkiem. Mięso opłukać.
Na wrzątek wrzucić mięso, warzywa oraz liście pietruszki, lubczyku i majeranek. Gdy mięso będzie gotowe - wyjąć je i podrobnić. Do reszty wrzucić łyżkę stołową kaszy jaglanej i gotować, aż będzie miękka. Na koniec wrzucić mięsko i dodać oleju.

Jeśli zupka będzie za rzadka, można zagęścić ją kleikiem. Ja zazwyczaj tego nie robię, kasza w zupełności nam wystarcza :)
Nie rozdrabniam kaszy blenderem. Jest dość drobna i Kruszyna nieźle sobie z nią radzi :) Ale dla młodszych bąblów można jak najbardziej zmielić całość.



SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz